Baclava cu mere si nuci
Daca tot este sezonul fructelor, va propun o reteta speciala pentru cei care preferă prajiturile dulci şi insiropate, Baclava cu mere si nuci. Este o altfel de prajitura, o altfel de baclava, diferita de reteta clasica de Baklavale turcesti, tocmai datorita merelor. Daca iţi place aceasta combinaţie de nuci si mere, trebuie sa incerci reteta de Baclava cu mere si nuci.
Ingrediente necesare pentru Baclava cu mere si nuci
- 400 g foi de placinta
- 150 g unt
Pentru umplutura:
- 1,200 kg mere
- 120 g miez de nuca
- 1 lingurita de scortisoara
- esenta de migdale
Pentru sirop:
- 400 g zahar
- 300 ml apa
- coaja rasa de la 1 lamaie
- vanilie
Cum se prepara prajitura Baclava cu mere si nuci
Mod de preparare:
Merele rase se amesteca cu nuca, scortisoara, si esenta de migdale.
Se unge o tava cu unt si se aseaza in tava jumatate din foile de placinta una peste cealalta, stropind fiecare foaie cu unt topit. Se intinde uniform umplutura de mere si se acopera cu restul de foi de placinta, procedand la fel cu fiecare foaie.
Se portioneaza in bucati patrate, se unge pe deasupra cu unt topit si se coace prajitura in cuptorul preincalzit la 180-200°C circa 30-40 min pana cand se rumeneste frumos pe deasupra.
Prepararea siropului:
Zaharul si coaja de lamaie se pun la fiert in 300 ml apa si se fierbe aproximativ 8-10 min, pana cand se obtine un sirop legat. Se ia de pe foc, se lasa putin sa se raceasca si se adauga esenta de vanilie.
Cand Baclavaua cu mere si nuca este coapta, se toarna pe deasupra siropul cald si se lasa sa se raceasca si sa absoarba siropul in tava in care a fost preparata.