Prajitura din foi cu zahar ars si crema de lamaie
Prajitura din foi cu zahar ars si crema de lamaie este alcatuita din trei foi fragede umplute cu o crema de lamaie si dulceata de caise.
Aceasta prajitura se aseamana putin cu Prajitura u miere de albine, este foarte gustoasa si aspectuoasa, usor de facut si ieftina. Cu alte cuvinte, merita sa o incercati.
Ingrediente necesare pentru Prajitura din foi cu zahar ars si crema de lamaie
Pentru foi:
- 3 linguri de zahar
- 6 linguri de apa
- 1 ou
- 9 linguri de lapte
- 9 linguri de zahar
- 9 linguri de ulei
- faina cat cuprinde (circa 550-600 grame )
- un plic de amoniac pentru prajituri
- coaja de lamaie
- un varf de cutit de sare
Pentru crema de lamaie:
- 700 ml lapte
- 2 budinci de lamaie (sau 2 de vanilie + cozja si zeama de la o lamaie)
- 150 g zahar
- 250 g unt
- dulceata de caise sau piersici
Cum se prepara Prajitura din foi cu zahar ars si crema de lamaie
Se prepara aluatul pentru foi astfel:
3 linguri de zahar se pun intrun vas pe foc mic si se caramelizeaza avand grija sa nu se arda. Se stinge zaharul cu cele 6 linguri de apa si se lasa sa fiarba pana se topeste. Se lasa la racit.
Se amesteca uleiul cu laptele, zaharul, oul, sarea coaja de lamaie, amoniacul si siropul de zahar ars. Se adauga faina cernuta avand grija sa nu o punem toata odata, la inceput punem mai putina si pe parcurs mai adaugam pana obtinem un aluat potrivit de moale care sa poata fi intins.
Din acest aluat intindem 3 foi pe care le coacem pe dosul tavii in cuptorul preincalzit la 180°C circa 10-15 min, pana cand foile se rumenesc frumos.
Dupa ce s-au copt foile se lasa la racit.
Se prepara crema astfel:
Intr-un vas se dizolva praful de budinca cu 150 ml lapte rece.
Restul de lapte se pune la fiert cu zaharul. Cand laptele incepe sa fiarba se ia putin din laptele fierbinte si se toarna peste budinca dizolvata, se amesteca iar apoi se toarna budinca in laptele fiebinte amestecand continuu sa nu se faca cocoloase.
Se lasa sa dea un clocot, sa se ingroase, dupa care se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Separat se freaca untul spuma si cand budinca s-a racit se adauga la budinca cate putin si se mixeaza pana obtinem o crema fina.
In cazul in care se foloseste budinca de vanilie, se mai adauga la budinca coaja rasa si zeama de la o lamaie.
Se asambleaza prajitura astfel:
Se aseaza prima foaie intr-o tava si se unge cu jumatate din cantitatea de crema. Urmatoarea foaie se unge cu dulceata pe dos si se aseaza peste crema. Partea unsa cu dulceata vine peste crema. Se intinde si restul de crema peste a doua foaie si se procedeaza la fel si cu ultima foaie, se unge cu dulceata si se aseaza peste crema.
Se lasa la frigider peste noapte dupa care se pudreaza cu zahar si se portioneaza.