Prajitura din foi cu nuca, crema de lamaie si jeleu de visine

Spread the love

Prajitura din foi cu nuca, crema de lamaie si jeleu de visine

Prajitura din foi cu nuca, crema de lamaie si jeleu de visine este o prajitura delicioasa alcatuita din doua foi din bezea cu nuca, crema acrisoara de lamaie jeleu de visine si glazura de ciocolata alba. Cand se aduna prea multe albusuri si nu mai sti ce sa faci cu ele, aceasta reteta este ideala.

Ingrediente necesare pentru Prajitura din foi cu nuca, crema de lamaie si jeleu de visine:

Pentru foi:

  • 8 albusuri (cca 280g)
  • 200 g zahar
  • 40 g amidon de porumb
  • un varf de cutit de sare
  • 100 g nuca macinata

Crema:

  • 50 g budinca de lamaie (sau 50g amidon + coaja si zeama de la o lamaie)
  • 450 ml lapte
  • 200 g zahar
  • 300 g unt (80% grasime)

Jeleul de visine:

  • 400 g visine congelate
  • 200 ml apa
  • 70 g zahar
  • 40 g amidon

Glazura:

  • 150 g ciocolata alba
  • 50 ml smantana ptr frisca
  • 50 g ciocolata cu lapte

Reteta pentru Prajitura din foi cu nuca, crema de lamaie si jeleu de visine:

Se pregatesc foile astfel: Se bat albusurile spuma cu putina sare pana obtinem o bezea tare.

Se adauga zaharul si se mai bat pana cand acesta se topeste.

Se adauga amidonul si nuca macinata si se amesteca usor pana se omogenizeaza.

Se imparte compozitia in doua si se intind doua foi pe hartie de copt care se coc la 170 °C cam 30 minute, pana se rumenesc frumos.

Se scot din cuptor si se desprinde hartia de pe foi apoi se lasa sa se raceasca.

Intre timp se prepara crema astfel: Se dizolva budinca cu 100 ml de lapte rece, restul de lapte se pune la fiert cu zaharul.

Daca se foloseste amidon, se adauga in lapte si coaja rasa de lamaie.

Cand laptele incepe sa fiarba se toarna putin lapte fierbinte peste amidonul dizolvat, se amesteca si se toarna amidonul in laptele fierbinte amestecand mereu sa nu se faca cocoloase.

Se lasa sa dea cateva clocote dupa care se ia de pe foc si se lasa la racit. Daca se foloseste amidon in loc de budinca, cand se ia de pe foc se adauga sucul de la o lamaie si se amesteca.

Dupa ce s-a racit se adauga cate putin untul moale (la temperatura camerei) si se mixeaza pana se obtine o crema fina.

Pentru jeleu dizolvam amidonul in apa rece si se pune la fiert intr-o craticioara impreuna cu zaharul si visinele pana incepe sa fiarba si sa se ingroase. Se ia de pe foc si se blendureste. Se lasa sa se raceasca putin.

Asamblare:

Se aseaza in tava o foaie peste care se intinde jumatate din cantitatea crema.

Peste crema se intinde jeleul de visine iar daca este prea moale se lasa la frigider 15-30 de minute sa se intareasca putin jeleul. Peste stratul de jeleu se intinde restul de crema si se acopera cu a doua foaie.

Se incalzeste smantana de frisca si se adauga ciocolata alba in ea. Se amesteca pana se topeste ciocolata si se intinde peste prajitura.

Peste glazura de ciocolata alba se pot face dungi din ciocolata cu lapte topita sau cum am folosit eu, un sirop mai gros din visine.

Relationate