Planetei cu urda
Cele mai bune palanete cu urda si marar coapte in cuptor, o reteta de placinte care se poate combina cu varza, branza, urda, spanac, etc.
Ingrediente:
Ptr Aluat:
- 1 kg de faina
- 50 g drojdie proaspata
- 2 oua
- 50 g untura
- 2 linguri ulei
- 1 lingurita de sare
- 300 ml lapte
- 300 ml apa
- 2 linguri de zahar
Pentru umplutura:
- 700 g urda proaspata
- marar
- sare dupa gust
Mod de preparare:
Se prepara maiaua din 100 ml lapte caldut, 1 lingura de zahar, doua linguri de faina si drojdie si se lasa la dospit.
Se cerne faina intr-un bol. Se face o gaura in mijloc si se adauga sarea, ouale, uleiul, untura si drojdia dospita.
Incepem sa framantam turnand putin cate putin apa amestecata cu laptele caldut (se poate pune si numai apa calduta daca nu avem lapte) pana obtinem un aluat elastic, care se dezlipeste de pe peretii vasului se de pe maini.
Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie si lasam la dospit intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul.
Impartim aluatul in bucatele (mie mi-au iesit 15 buc) pe care le modelam ca pe niste bile.
Luam cate o bila, o intindempunem umplutura la mijloc si strangem marginile si le lipim la centru. Asezam bila cu marginile lipite dedesupt si mai intindem putin placinta in forma de cerc.
Astfel modelate se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa la crescut 15- 20 minute.
Se ung cu ou si se coc in cuptorul incins la cca 200 grade C.