Cozonac Babka cu ciocolata si nuca
Cozonacul Babka este un cozonac sau o prăjitură dulce împletită care a provenit din comunitățile evreiești din Polonia și Ucraina . Este popular în Israel și în diaspora evreiască . Se pregătește cu un aluat dospit cu drojdie care se întinde, peste care se întinde o umplutură precum ciocolată, nutela, scorțișoară, fructe sau brânză, apoi se înfășoară și se împletește înainte de coacere. dupa coacere este insiropata cu un sirop de zahar pentru a mentine umiditatea aluatului si a nu se usca prea repede.
Ingrediente necesare pentru cozonacul Babka:
Pentru aluat: 2 tavi mari (30/15/10 cm)
- 800-850 g faina
- 380 ml lapte caldut
- 14 g drojdie uscata sau 40 g drojdie proaspata
- 2 oua intregi si 2 galbenusuri
- 150g zahar tos
- 1 lingurita rasa de sare
- 25 ml rom
- coaja rasa de la o lamaie
- 240 g unt la temperatura camerei
Pentru umplutura:
- 180 g ciocolata neagra si cu lapte
- 150 g unt
- 70 g zahar tos
- 40 g cacao
- 200 g nuca macinata
Pentru sirop:
- 100 g zahar
- 100 ml apa
- vanilie, rom, sau zeama de lamaie, pentru aroma
Cum pregatim cozonacul Babka cu ciocolata si nuca
Se dizolva drojdia in laptele caldut cu 2-3 lingurite de zahar si se lasa la dospit 5-10 minute. Se adauga restul de zahar, ouale, coaja rasa de lamaie, sarea si romul si se amesteca toate. Faina se cerne si se adauga treptat la amestecul de lapte cu drojdie. se framanta aluatul obtinut pana se incorporeaza toata faina dupa care se adauga treptat cate o bucatica de unt.Se framanta pana se incorporeaza dupa care se adauga alta bucatica de unt si tot asa pana se incorporeaza tot untul.
Se framanta bine aluatul pana se desprinde de pe maini si de pe peretii vasului. Se aseaza aluatul intr-un bol, se acopera cu folie alimentara si se lasa la dospit la frigider pana a doua zi.
Daca nu avem timp, se lasa la dospit 2-3 ore, dupa care se da la frigider pentru 30 minute. Aluatul trebuie sa fie rece si ferm pentru a putea fi lucrat.
Intre timp se pregateste umplutura:
Se topeste untul cu ciocolata, se adauga zaharul si pudra de cacao. Se lasa la racit la temperatura camerei.
Se tapeteaza tavile cu hartie de copt. Se imparte aluatul in doua iar jumatate il intindem pe o suprafata presarata cu faina. Lungimea aluatului trebuie sa fie putin mai mare decat lungimea tavii.
Aluatul astfel intins se unge cu jumatate din umplutura de ciocolata, lasand circa 2 cm liberi pe margini. Se presara jumatate din cantitatea de nuca dupa care su ruleaza pe lungime, de la dreapta la stanga, se aseaza intr-o tava si se da la congelator pana se intinde si cealalta jumatate de aluat.
Se repeta aceeasi operatie si cu cea de-a doua jumatate de aluat.
Se scoate primul sul de aluat de la congelator pe suprafata presarata cu faina si se taie cu grija in jumatate pe lung. Se lipesc capetele si se ridica o parte peste cealalta formand o impletitura, avand grija capartea taiata sa vina in sus. Odata impletit, se aseaza in tava tapetata cu hartie si se mai lasa cca o ora si jumatate la dospit.
Dupa ce au dospit, cozonacii se coc in cuptorul preincalzit la 160 grade 40-50 min.Cu 5 minute inainte sa fie gata, se pregateste siropul.
Cand sant gata, se scot cozonacii de la cuptor si se insiropeaza cat sant fierbinti, se mai lasa 20-30 min in tavi, dupa care se scot, se indeparteaza hartia de copt si se lasa sa se raceasca complet