Baclavale turcesti
Baclavaua este un desert turcesc, delicatesa fiind una dintre cele mai cunoscute prajituri ale Orientului. Este considerata prajitura națională în Grecia, Turcia, Bulgaria, dar se regasește în toate bucătăriile din Balcani, în Orientul Mijlociu și în țările din Maghreb, fiind în egală măsură și un desert al armenilor, al ciprioților și afganilor.
Ingrediente necesare pentru reteta de Baclava
Ingrediente:
- 450 g foi de placinta
- 400 g nuca macinata, (sau nuca amestecata cu migdale sau fistic)
- 200 g unt
- 50 g fistic
- 3-4 linguri de miere
- 100 g zahar
Pentru sirop:
- 300 ml apa
- 300 g zahar
- o felie de lamaie
- scortisoara, rom, vanilie sau esenta de migdale, dupa preferinta
Cum pregatim Baclavaua
Se fierbe zaharul cu apa , lamaia si esenta pana devine un sirop potrivit de gros.
Se macina nucile (si migdalele sau fisticul daca e cazul) si se amesteca cu 100 g zahar 2-3 linguri de miere, 50 g unt si o jumatate de lingurita de scortisoara.
Se ia cate o foaie si se aseaza in tava unsa cu unt. Se stropeste cu unt si se acopera cu alta foaie de placinta. Se repeta operatia pana consumam 3 sau 4 foi. Stropim ultima foaie cu unt si acoperim cu umplutura de nuca. Repetam operatia astfel incat sa avem 3 straturi de nuca iar deasupra intindem restul de foi stropite cu unt intre ele. Cand am terminat foile, se inmoaie un cutit în unt fierbinte si se taie placinta în lung si în lat, formand dreptunghiuri de vreo 5/ 7 cm.
Se toarnă în lungul taieturilor, cat si pe margini, cateva linguri de unt topit care sa patrunda pana la fund. Se dă la cuptor la foc incet, cca 50-60 min iar cand incepe sa se rumeneasca, se toarnă deasupra un siropul din zahăr, apă, lamaie și esente. Se mai lasa la cuptor cateva minute, pană ce a patruns tot siropul. Se scot si se presara fistic macinat `pe deasupra.
Sunt mai gustoase când sunt pregătite cu o zi sau două înainte de a fi servite. Pofta buna!