Gogosi pufoase
O reteta simpla de gogosi bune si pufoase, o gustare delicioasa care este una din cele mai bune retete de gogosi pe care eu le-am incercat pana acum.
Ingrediente pentru gogosi:
- 500 g faina
- 150 g zahar
- 2 galbenusuri
- 50 g untura
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
- 1/2 lingurita de sare
- 1 lingurita rom
- 40 g drojdie proaspata
- 250 ml lapte
- zahar pudra vanilat
Mod de preparare:
Se face maiaua amestecand drojdia cu 100 ml de lapte caldut si cu 2 linguri de faina. Se lasa la cald si se acopera. Ingredientele si vasele de preparare trebuie tinute la temperatura camerei, sa nu fie reci.
Zaharul se amesteca cu galbenusurile si se freaca spuma. Se adauga din cand in cand cate putin lapte, sarea si romul. Se incorporeaza apoi maiaua, faina, coaja rasa de lamaie si se framanta bine. Cand incepe sa se desprinda de pe castron se adauga putin cate putin untura topita si se framanta pana se incorporeaza in aluat.
Se acopera vasul cu un servet si se lasa la loc cald sa dospeasca pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce a crescut, se intinde aluatul si se taie cu un pahar mare sau cu o forma pentru gogosi. Se mai lasa circa 30 min la crescut, dupa care se prajesc in ulei fierbinte pe ambele parti.
Se scot pe hartie absorbanta si se pudreaza cu zahar pudra vanilat.