Placinta cu urda si marar
Placinta este un preparat de patiserie făcut din foi de aluat, între care se pune o umplutura de branza carne, cartofi, varza, dovleac, fructe (mere) sau ciocolata și copt în cuptor sau prajita in tigaie.
Placinta cu urda si marar este un desert traditional cu foi din aluat dospit si o delicioasa umplutura de urda cu marar.
Ingrediente necesare pentru placinta cu urda si marar:
Pentru aluat:
- 1 kg faina alba
- 4 oua
- 50 g drojdie
- 100 g zahar
- 500 ml lapte
- 100 g unt sau margarina
- coaja de la o lamaie
- 1 ou pentru uns
Pentru umplutura:
- 700 g urda
- 100 g zahar
- 2 oua
- 1 legatura de marar
- 2 linguri de gris
Cum pregatim Placinta cu urda si marar
Mod de preparare:
Faina se cerne. Se pune intr-un castron drojdia de bere peste care se toarna putin lapte caldut 1 lingurita de zahar si 2- 3 linguri de faina, se amesteca si se lasa la crescut. Restul de faina se pune intr-un castron mai mare, se adauga ouale frecate cu putina sare, zaharul, untul sau margarina si se amesteca adaugand in acelasi timp restul de lapte caldut, coaja rasa de lamaie si drojdia plamadita. Se framanta bine pana ce aluatul se desprinde de pe maini si de pe vas.
Apoi se pune aluatul la dospit intr-un loc caldut.
Intre timp pregatim umplutura amestecand bine urda cu zaharul, ouale si pesmetul, iar la final adaugam mararul tocat marunt.
Dupa ce si-a dublat volumul, se imparte aluatul in doua. Pe o planseta presarata cu faina se intind pe rand 2 foi de circa 1/2 cm.
Se aseaza prima foaie in tava tapetata cu hartie de copt (tava mare a cuptorului). Se intinde umplutura uniform si se acopera cu cea de-a doua foaie presand putin cu degetele pe margini pentru a le lipi. Se mai lasa 30 de minute la dospit dupa care se unge cu galbenus de ou si se introduce in cuptorul preincalzit la 200° C pentru circa 20 de minute dupa care se mai lasa inca 15-20 min la 180°C.
Cand este frumos rumenita se scoate si se lasa sa se raceasca. Se portioneaza si se serveste.
Pofta buna !