Prajitura Alba ca zapada (Lamaita)

Spread the love

Prajitura Alba ca Zăpadă, Lamaita

Prajitura Alba ca zapada sau Lamaita este o prajitura cu foi fragede si o crema de lamaie acrisoara cunoscuta din copilarie de la parintii nostrii, era nelipsita in zilele de sarbatoare.

Cum pregatim prajitura Alba ca zapada (Lamaita)

Ingrediente:

Pentru foi:

  • 800 g faina
  • 200 g zahar pudra
  • 2 oua intregi
  • 200 g unt 80%grasime
  • 200 g smantana
  • 1 plic de amoniu ptr prajituri
  • 1 esenta de vanilie
  • coaja rasa de lamaie

Pentru crema:

  • 1 l lapte
  • 8 linguri de faina
  • 6 linguri de zahar
  • zeama si coaja de la 1-2 lamai
  • 250 g unt
  • 1 esenta de vanilie
  • 1 zahar pudra ptr decor
  • zahar pudra

Mod de pragatire prajitura Alba ca zapada (Lamaita)

Untul, zaharul pudra, vanilia si coaja rasa de lamaie se pun intr-un vas si se mixeaza bine. Se adauga ouale si smantana si se mai amesteca putin.

Se adauga amoniul stins cu zeama de lamaie si faina si se amesteca pana se obtine un aluat potrivit de tare. Se inveleste aluatul intr-o folie de plastic si se lasa sa se odihneasca 20 de minute pe masa de bucatarie.

Se imparte aluatul in 4 parti egale si se intind pe rand 4 foi de marimea unei tavi. Fiecare foaie se inteapa pe alocuri ca sa nu faca basici la copt. Se coc in cuptorul incins la 180 grade C circa 8-10 miknute pana incep sa se rumeneasca marginile.

Se prepara crema astfel: Se pun intr-o cratita faina, zaharul, coaja de lamaie si se toarna lapte putin cate putin pentru a forma o pasta. Continuam sa turnam laptele pana cand pasta se dilueaza din ce in ce mai mult si pana ce terminam laptele. Punem craticioara la fiert, la foc mic si amestecam continuu pana ce crema se ingroasa. Se ia cratita de pe foc si se lasa la racit acoperita cu o folie de plastic.

Cand s-a racit, se mixeaza crema adaugand putin cate putin untul moale lasat la temperatura camerei.

Se aseaza una din foi pe o tava si se acopera cu un strat de crema, cam o treime din cantitatea totala de crema. Se aseaza a doua foaie si se procedeaza la fel pana la ultima foaie. Se acopera prajitura obtinuta cu o folie sau hartie de copt, iar deasupra se pune un tocator apoi o greutate si se lasa la rece peste noapte.

Se pudreaza cu zahar si se portioneaza.

Relationate