Prajitura Arlechin cu rahat si nuca
Prajitura Arlechin este o prajitura pe caro toti o stim din copilarie, alcatuita din 4 foi fragede, cu umplutura din gem, rahat si nuca.
Este o prajitura simpla, cu ingrediente la indemana si frumos colorata datorita umpluturii de gem, nuca si rahat.
Ingrediente necesare pentru foile de prajitura Arlechin:
- 750 g faina alba
- 500 g unt (sau jumatatete unt, jumatate margarina)
- 4 galbenusuri
- 70 g de smantana
- 50 ml lapte
- 40 g drojdie proaspata
- 100 g zahar
- 1 plic de zahar vanilat
- 1 varf de cutit de sare
Pentru umplutura:
- 500 g rahat
- 300 g dulceata de zmeura, caise, prune
- 4 albusuri
- un varf cutit de sare
- 70 g zahar
- 5 ml esenta de rom
- 300 g miez de nuca
Pentru glazura:
- 1 lingura de cacao
- 6 linguri de zahar
- 25 g unt
Modul de preparare: Cum preparam prajitura Arlechin cu rahat si nuca
Laptele cald se amesteca cu drojdia si 1 lingura de zahar si se lasa la cald la dospit.
Se pune faina intr-un alt bol mai mare, se adauga maiaua (drojdia dospita), cele 2 galbenusuri, untul moale, smantana si cate un praf de zahar vanilat si sare.
Se framanta bine pana cand aluatul se dezlipeste de pe maini, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul.
Se imparte apoi aluatul in 4 parti egale si se formeaza 4 bile care se mai lasa la odihnit 5 minute.
Se intinde prima foaie foaie de aluat de marimea tavii si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se unge cu gem toata foaia peste care se intinde a doua foaie.
Peste aceasta foaie se aseaza rahatul taiat felii cam de 0,5 cm alternand culorile si fara sa lasam spatiu inte ele.
Peste stratul de rahat se intinde a treia foaie, iar peste aceasta se pune un strat de bezea cu nuca. Pentru bezeaua cu nuca, batem albusurile spuma cu zaharul si un praf de sare, pana avem o bezea tare, cca 10 minute cu mixerul la viteza mare.
Se acopera totul cu untima foaie care se inteapa cu furculita si se da la cuptorul preincalzit la 180 °C pentru 40-45 de minute. cand este aproape gata, se pregateste glazura astfel: se pun intr-o craticioara 3 linguri de apa, 6 linguri de zahar, 1 lingura de cacao si 25 g de unt si se topeste totul la foc incet. Cand prajitura este gata, se toarna deasupra glazura si se lasa sa se raceasca.