Prajitura cu afine si frisca

Prajitura cu afine si frisca

Prajitura cu afine si frisca

Prajitura cu afine si frisca este o prajitura racoroasa foarte buna si usor de facut. Acum ca au aparut afinele va sfatuiesc sa o incercati. Daca nu aveti afine se pot folosi si alte fructe ca visine, zmeura, fructe de padure, etc.

Alte retete de prajitura cu afine pe cale le recomand: Prajitura cu afine si bezea, Prajitura cu crema de afine.

Ingrediente necesare pentru Prajitura cu afine si frisca:

Pentru blat:

  • 5 oua
  • 130 g zahar
  • 50 ml ulei
  • 130 g faina
  • 1 lingurita de praf de copt
  • o esenta de vanilie
  • 30 g cacao
  • un varf de cutit de sare

Pentru umplutura de afine:

  • 400 g afine (proaspete sau congelate)
  • 130 g zahar
  • 30 g amidon
  • 100 ml apa

Pentru sirop:

  • 100 ml apa
  • 2-3 linguri de zahar
  • esenta de vanilie sau lamaie

Pentru decor:

  • 400 ml smantana lichida pentru frisca
  • 3 linguri de zahar pudra
  • 1 plic de zahar vanilat
  • ciocolata rasa

Mai intai pregatim jeleul de afine astfel: Intr-o craticioara se pun afinele cu zaharul pe foc si se lasa sa fiarba cam 5 minute. Amidonul se dizolva cu apa si se adauga la afine amestecand continuu pentru omogenizare. Se mai fierbe cateva minute pana se ingroasa dupa care se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.

Mod de preparare: Cum se prepara Prajitura cu afine si frisca:

Din apa zahar si esenta se pregateste siropul (se pun toate sa fiarba cateva minute ) si se lasa sa se raceasca.

Acum se pregateste blatul de cacao astfel: Se mixeaza ouale intregi cu zaharul pana isi tripleaza volumul si devine o crema spumoasa. Se adauga uleiul cate putin si se amesteca, apoi se adauga faina amestecata cu praful de copt si 30 de g de cacao (acestea trebuie cernute) si putina sare. Se amesteca usor pana se omogenizeaza apoi se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (de 22x33cm) si se coace in cuptorul incalzit in prealabil la 180°C circa 30 de minute. cand blatul este copt se scoate si se lasa sa se raceasca dupa care se insiropeaza apoi se fac gaurele pe toata suprafata cu coada unei linguri de lemn.

Peste blatul insiropat se intinde jeleul de afine iar peste umplutura de afine se intrinde frisca batuta spuma cu zaharul si zaharul vanilat.

La sfarsit se rade ciocolata pe deasupra si se da la rece pentru cateva ore sau peste noapte dupa care se portioneaza si se serveste.

Relationate

Follow by Email
Pinterest
Instagram
Telegram
WhatsApp
FbMessenger