Prajitura cu gem si bezea cu nuca
Prajitura cu gem si bezea cu nuca , o reteta simpla din aluat fraged cu gem si o bezea cu nuca, numai buna pentru zilele cand avem pofta de ceva dulce dar nu prea avem timp. Pe cat e de simpla pe atat e de gustoasa.
Ingrediente necesare pentru prajitura cu gem si bezea cu nuca:
Pentru aluat:
- 3 galbenusuri
- 150 g untura
- 125 g smantana
- 70 g zahar
- 4 linguri de lapte
- 1/2 lingurita de bicarbonat
- 1/2 plic praf de copt
- coaja rasa de lamaie
- 400-500 g de faina (cat cuprinde pentru a otine un aluat potrivit de moale care nu se lipeste de maini)
Pentru umplutura:
- cam 2/3 dintr-un borcan de gem de caise de 400 g
- 3 albusuri
- 1 varf de cutit de sare
- 200 g zahar
- 1 cana de nuca
- esenta de vanilie, coaja rasa de lamai dupa preferinta
Cum se pregateste prajitura cu gem si bezea cu nuca
Mod de preparare:
Faina se cerne. Nuca se prajeste putin iar apoi se macina.
Se amesteca untura cu galbenusurile, zaharul si smantana si se freaca spuma pana se topeste zaharul. Se adauga apoi laptele, coaja rasa de lamaie, bicaronatul si praful de copt stins cu putina zeama de lamaie iar la final se adauga faina si se amesteca pana se obtine un aluat potrivit de moale.
Se ia o treime din aluat si se pune deoparte. Din restul de aluat se intinde o foaie si se aseaza in tava tapetata cu hartie.
Se unge foaia cu gem peste care se presara jumatate din cantitatea de nuca.
Se bat alusurile spuma cu putina sare , se adauga zaharul si se bate in continuare pana devine ca o bezea lucioasa. Se adauga nuca macinata si aromele si se amesteca toate. Se intinde bezeaua peste foaia cu gem din tava. Din aluatul pus deoparte rulam suluri si la asezam deasupra bezelei in forma de grilaj. Se coace in cuptorul preincalzit la 180°C circa 25-30 minute. Cand este frumos rumenita, se scoate, se lasa sa se raceasca si se portioneaza.
Pofta buna!