Prajitura Greta Garbo
Greta Garbo este o prajitura delicioasa cu foi fragede, umplutura de gem si nuca si glazura de cacao. Este una dintre cela mai simple si gustoase prajituri pe care imi place sa le fac de sarbatori.
Cum pregatim prajitura Greta Garbo
Ingrediente:
Pentru foi:
- 600 g faina alba
- 300 g unt
- 2 galbenusuri + 1 ou intreg
- 2 linguri de smantana
- 100 ml lapte
- 25 g drojdie proaspata
- coaja rasa de la o lamaie
Pentru umplutura:
- 450 g gem de caise
- 350 g nuca macinata
- 250 g zahar pudra
Glazura:
- 1 lingura de cacao
- 6 linguri de zahar
- 25 g unt
- 3 linguri de apa
Mod de pregatire prajitura Greta Garbo
Laptele cald se amesteca cu drojdia si 1 lingura de zahar si se lasa la cald la dospit.
Se pune faina intr-un alt bol mai mare, se adauga maiaua (drojdia dospita), oul si cele 2 galbenusuri, untul moale, smantana si cate un praf de zahar vanilat si sare.
Se framanta bine pana cand aluatul se dezlipeste de pe maini, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul.
Se imparte apoi aluatul in 4 parti egale si se formeaza 4 bile care se mai lasa la odihnit 5 minute.
Se intinde prima foaie foaie de aluat de marimea tavii si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se unge cu gem de caise toata foaia, apoi se presara o treime din nuca macinata amestecata cu zaharul pudra.
Se intinde a doua foaie si se aseaza peste prima foaie unsa cu gem si nuca. Se procedeaza la fel; Se unge cu gem si o a doa treime din nuca macinata amestecata cu zaharul pudra.
La fel se procedeaza si cu a treia foaie, iar a patra foaie se intinde deasupra, se inteapa din loc in loc cu furculita si se coace in cuptorul incalzit in prealabil cca 30-40 minute la 170 grade C.
Cand este aproape gata se pregateste glazura astfel: Se pun intr-o craticioara 3 linguri de apa, 6 linguri de zahar, 1 lingura de cacao si unt cat o nuca si se topeste totul la foc incet. Cand prajitura este gata, se toarna deasupra glazura si se lasa sa se raceasca.