Prajitura cu mere
Prajitura cu mere, o prajitura care se pregătește ușor din aluat fraged și umplutura aromata de mere.
Ingrediente necesare pentru prajitura cu mere
Pentru blat:
- 500 g faina
- 200 g unt sau margarina
- 1 ou
- 1 praf de sare
- 100 g zahar
- 2-.3 linguri de smantana
- 1 praf de copt
- coaja rasa de lamaie
Pentru umplutura:
- 50 g unt
- 1,5 kg mere
- 75 g zahar
- scortisoara
- 1 lingura gris
Cum se pregătește prajitura cu mere
Mod de preparare:
Se spală merele, se curata si se dau pe răzătoarea mare. Se pun la calit într-un vas care nu lipește, cu 3-5 linguri de zahăr. Se adaugă și scorțișoara după 5 minute. Se amestecă din cand in cand se adauga grisul si când se mai evaporă zeama, se ia de pe foc și se lasă la răcit.
Într-n castron mare, se freacă untul cu zahărul, se adaugă coaja de lamaie și oul și se bate ușor până se obtine un rezultat cremos. Se adauga și smântâna si se amestecă până la omogenizare.
Separat, se amesteca făina cu sarea și praful de copt apoi se adaugă peste amestecul cremos de mai sus, amestecând bine cu o lingură de lemn. Când aluatul care se formează se întărește și nu mai merge amestecat cu lingura, se frământă cu mâna.
Când nu mai e lipicios aluatul, se împarte în 2 parti egale. Pe masa presarata cu faina și întinde o parte din aluat (cât să se acopere tava în care se face placinta cu mere). Se aseaza prima foaie în tavă și așează umpltura deasupra.
Se intinde și a doua foaie din restulk de aluat și se acoperă cu ea umplutura din tavă.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit timp de 30-35 de minute sau pana cand se rumeneste frumos.
Se scoate din cuptor și lasă puțin la răcit. Se presară zahăr pudră pe deasupra plăcintei cu mere și se portioneaza